Bobi Wine

Vid ekvatorn ligger Uganda, ett av världens vackraste länder. En bördig och rik grönska omringar röda jordvägar under en sol som går ner klockan 18:30 varje dag för att ersättas med varm, fuktig natt. Det bor 40 miljoner människor, typ, i landet. En öl kostar för en turist nånstans kring en och en halv dollar, dollar som de helst vill ha i helt ovikta, nya sedlar som du växlar in efter lite köpslagande i nåt växelkontor du hittat i staden. Har du tur så blir du medbjuden till en mer lokal tillställning, kanske en rugby-fest, och då kostar ölen bara en dollar, eller 4000 ugandiska shilling.

Uganda har en av världens lägsta snittålder i befolkningen, medelmedborgaren är 15,8 år. Det beror till del på att en stor del av den äldre befolkningen avrättades under Idi Amin som satt vid makten mellan 1971 och 1979. Den nuvarande presidenten, Yoweri Museveni, har suttit på posten sedan 1986 – det vill säga numera lite drygt dubbelt så länge som Mannen På Kampala-gatan har levt. Museveni var inblandad i störtandet av både Idi Amin och hans efterföljare och i början verkade han ändå ha en rätt modern syn på demokratiskt ledarskap – men sedan åtminstone ett årtionde är det rätt få som fortfarande tror på att han var den där friska fläkten som behövdes. Förra året ändrade han grundlagen i landet: tidigare fick man som presidentkandidat inte ställa upp i val om man är äldre än 75 år, vilket skulle omöjliggjort det för Museveni att ställa upp i nästa val 2021 då han blir 77 år det året. Han har också, förvisso för ganska längesedan, tillfälligt bott i Göteborg.

En sak som gör det lite svårare att proklamera Uganda som en numera regelrätt diktatur är att politisk opposition är och har varit tillåten. M7, som Museveni kallas i sociala medier, har länge haft en huvudmotståndare i valen vid namn Kizza Besigye. Han har, som wikipedia uttrycker det, misslyckats att vinna över Museveni i valen 2001, 2006, 2011 och 2016. Åtminstone bägge valresultaten 2006 och 2016 är väldigt bestridda både nationellt och internationellt. Men M7 sitter där han sitter. Besigye har nämligen oturen att han blir arresterad hela tiden när det börjar närma sig allmänna val. Det är naturligtvis omöjligt att säga, men det kan ha något att göra med att landets dåvarande polischef ansågs lindad runt presidentens lillfinger.

Det belyser ytterligare bekymmer som oppositionen har: Hur ska man kunna lösa verklighetens problem när man väl lyckats få den makt som man träget och envist ändock försöker vinna. M7 har landets institutioner och våldsmonopol nära sig. Hans son är generalmajor i den ugandiska armen. Landets statskassa misstänks mer eller mindre bokföras under Musevenis gula hatt. När det väl blir ett maktskifte kommer den som väl tar över ta över ett riktigt helvete. En del ugandier drömmer därför om nånslags mellanlösning när en “målvakt” går in och slutligt vinner över Museveni,  landa med ett obegripligt byråkratiskt kaos i knät och ta den smällen. För att sedan, i sin tur, förlora nästa val mot den kandidat man egentligen velat vinna. Där snackar vi lagom ambition på långsiktiga politiska lösningar.

Museveni är alltså 73 år gammal just nu, vilket är nästan fem gånger så gammalt som genomsnittsugandiern. Besigye är förvisso yngre, men 62 i år  – vilket gör honom till ungefär lika gammal som M7 om två valår om han nu skulle vilja ställa upp då. Även om även medelåldern i landet räknas ha ökat med ungefär 6 månader till dess så kommer det åldersmässiga avståndet vara väldigt stort. Finns det hopp?

In på scenen: Bobi Wine.

Född bara fyra år innan M7 tog makten slog han igenom som musiker i början på 2000-talet. Han tog tidigt ställning mot sociala orättvisor i landet, bland annat genom att föra kampanjer för renare sjukhus och offentliga miljöer 2012. Det dröjde dock till 2017 innan han ställde upp som faktisk politiker och överlägset vann ett lokalt val för en plats i parlamentet. Han har dock länge stött oppositionen i landet och släppte 2016 den här låten, som uppmuntrar fredliga protester mot valresultatet, kan ha varit en föraning om att det var på gång.

Tänk om det var så här svenska politiker som gör musik lät? Vad har vi ens för såna, förutom Blåögda Barns Rasistiska Skräp eller vad nu Jimmy Åkessons vidrigheter heter?

Men Bobi Wine är fortfarande bara en parlamentsdeltagare, om än känd – är han en framtida presidentkandidat? Med tanke på att han definitivt är den politiker det unga Uganda pratar om så ja. Ett kanske starkare, och mycket sorgligare, tecken på att så kan vara fallet är att den sittande presidenten verkar ha fått upp ögonen för honom.

Igår sköt polisen hans chaufför “av misstag” i vad som verkar ha varit en parkerad bil utanför ett hotell. Bobi Wine och hans team på sju personer har inte kunnat nås då deras telefoner verkar helt avkopplade från nätet och det sista livstecknet man hört ifrån honom är en blodig tweet.

Förhoppningsvis lever han och fortfarande kvar som en del av oppositionen imorgon och kan vara en del i en ny demokratisk resning nästa valår 2021, i ett av världens vackraste länder, Uganda, där avokadon växer på träden, storkarna flyger över himlen och det röda dammet från jorden fastnar i näsan.

One thought on “Bobi Wine

Leave a Reply

Your email address will not be published.