Brum brum som i brunt

236041312_ff0b8878-c48c-4bcf-9a62-cb6ab0687dc1

Inte sedan andra världskrigets slut har det stormats så kring vilka som egentligen ska arbeta för den tyska biltillverkaren Audi.

Kakan Hermansson, en del av influencersamhället, känd för sitt engagemang kring kvinnors rättigheter, sin humor, hantverkskonst och numera deltagare i folksporten På Spåret, anlitades som språkrör för någon slags kampanj för Audi. Vad kampanjen gick ut på har jag ingen aning om. Men om jag skulle gissa? Förmodligen följande:

Scen: Skogsparti och landsväg. Det är mörkt ute, men på nåt sätt är ändå vägen och skogen upplyst.

En nytvättad bil kör längs vägen och lacken blänker sensuellt mot kameran.

Klipp till ny vinkel: Bilen svänger in mot kameran och stannar, ljudlöst, utan att några avgaser pyser ut i onödan heller. Den ser nästan nyknullad ut.

Scen: Läckert showroom. Mörka långa draperier. Det står nån jävla stege i mitten av rummet. Kakan står i mitten.

Kakan Hermansson: “Köp en bil! Om ni inte vill köpa den för att åka från punkt A till Punkt B så kan ni väl köpa den för att jag är kändis! Kämpa! Bakom!”.

***

Men! Jag misstänker att reklamen inte alls var utformad på det viset, för av internetreaktionerna att döma gick den mer i den här stilen:

Scen: Vi är nånstans ute i förorten. Överallt går det omkring ondskefulla svarta skynken och kör barnvagnar, samtidigt som de puttar omkull skröpliga svenska pensionärer till höger och vänster. Det är vått och fuktigt. Man hör böneutrop (eller är det uppviglingar?). Snabba, hetsiga klipp, svettig hud, eld, mörker.

En stackars oskyldig Audi står vid en parkeringsplats utanför ett icke namngivet Centrum. Runt om sitter det en hög hotfulla figurer med läskiga kepsar och skägg. Det är helt omöjligt att avgöra om de är södermalmshipsters eller förortsvandaler i mörkret. Kakan Hermansson dyker upp mittibland dom.

Kakan Hermansson: “Titta! En moderat-bil! För hederligt folk! Hahahahaha, nu ska de minsann få!”

Kakan spyr ut flammande eld över bilden, som genast står i lågor. Gänget samlar sig runt bilen och börjar sjunga nationalsången på arabiska. Pensionärerna når inte sina pensionscheckar. Polisen vägrar göra nåt åt saken, för det är tydligt en no-go-zon.

***

Förklarligt blir folk väldigt upprörda. Hade jag sett den här reklamen hade jag nog också blivit upprörd, den verkar ju helt sjuk. Hade jag varit en sån person som tyckte att Facebook hade varit rätt kanal för min beklämdhet hade jag kanske också vänt mig till Audis facebooksida för att säga ett par väl valda ord. Och mycket riktigt, det är precis vad folk har gjort.

Och Audi väljer således att avsluta samarbetet. Det var den stygga reklambyrån Åkestam Holst, som förutom den här fadäsen också ligger bakom den fruktansvärda idén om att man ska kunna sälja apoteket-produkter med modern dans, som var den egentliga boven i dramat. Då var det utrett, kan man tänka.

***

Men så var det inte det ;:PpppPPpppPP

***

Tydligen handlar den enorma upprördheten inte alls om bilbränder utan om två flera år gamla tweets. Tweets som dessutom betts om ursäkt för och tagits tillbaka. Tweets som kan uppfattas som grova, absolut, men som i sitt sammanhang ändå kan förklaras med en upprördhet gentemot en motsvarande grovhet från ett myndighetsorgan som ändå någonstans måste inse att de behöver kunna ta lite kritik.

Vi lever ju i tider där trollandet är normaliserat till den grad att det inte är något problem att uttrycka sig hur befängt som helst under eget namn. Hundratals kommentarer har strömmat in, från åtminstone tiotals personer.

Vad försiggår i huvudet på Johan, drygt 50 år gammal, som “kämpar på” och gillar att dansa salsa och att turista i Sydostasien, som plötsligt ser det som sitt uppdrag att kommentera på Audis bilder flera månader tillbaka i tiden om hur han ska “sprida kampanjen på sitt jobb” med förhoppningen på resultatet att detta jobb ska sluta leasa några bilar från Audi? Hur ska hans chef reagera när Johan från ekonomi plötsligt kommer och gormar om att hon som har den där fina sminkbloggen och var med i På Spåret och var så rolig är anledning till att de ska säga upp eventuella leasingkontrakt?

Hur kommer det sig att polisen Jon Wäjn (möjligtvis inte hans riktiga namn) inte tycker att det räcker att skriva en gång att de borde skämmas, utan blir så nöjd med sitt inlägg att han kopierar och klistrar in det i flertalet trådar för att verkligen lyckas markera sin poäng?

Vad beror det på att Jon från Borlänge trots sin goatee och fotbollsspelartuppkam ändå inte känner sig nöjd med dagen förrän han lagt upp ett helt bildalbum på Facebook om Kakans tweets och skrivit samma upprörda kommentar efter varje bild som Audi lagt upp sen oktober? Han verkar i och för sig allmänt engagerad i bilars välbefinnande, på hans sida hittar man också upprörda artiklar om bilbränder.

Varför är nio av 10 som ilsket kommenterar är män, 10 av 10 vita och att den kvinna som spydigt skriver om att Zlatan var en bättre frontfigur också råkar vara politisk sekreterare för SD som delar misstänkliggörande våldtäktsartiklar från brunhöger-bloggarna?

Hur kommer det sig att nästan hälften av de män som kommenterar har profilbilder där de håller i vapen och åtminstone två av 10 verkar ha peakat när de gjorde lumpen?

Och hur misslyckas Audi med att se vilken röta det är och tar tag i det, snarare än att försöka sticka undan med svansen mellan benen? Om man nu verkligen inte vill råka vara politisk genom att beblanda sig med personer som både tävlar i På Spåret och är domare i Talang så är det ganska lätt att markera detta genom att till exempel säga det.

Scen: Vit kontorsmiljö. En yuccapalm står bredvid en grå soffa, där en stramt klädd marknadschef sitter och tittar allvarligt in kameran.

Stramt klädd marknadschef: “Vi på Audi tar naturligtvis inte någon politisk ställning. Däremot är vi för öppenhet och tolerans, och tycker att man kan ändra sig. Själva använder vi inte längre slavarbetare, hoppas vi. Så köp en Audi.”

***

Eller, så kanske det helt enkelt är så som det framgår av kommentarerna på deras Facebook. Deras snittkund är en medelålders vit man som är trogen Audikund och med vapen i hand leasar ungefär 200 bilar men samtidigt är så labil att han hux flux kan välja att säga upp allt detta på grund av ett par förflugna tweets. I så fall, ¯\_(?)_/¯.

sd_k_audi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *