You aint no homie, homie

NyaHornstull2

Hej.

Jag bor nära den nyöppnade gentrifieringsgallerian i Hornstull, och vi börjar där.

Redan när den planerades stod det klart att den skulle innebära att Hornstull skulle dras med i den redan fullt ambulerande sociala förändringsprocessen av Stockholms innerstad. Det hade ju naturligtvis pågått länge, långt innan gallerior var de enda spikarna till stadsplanerarnas hammare. Men nu skulle det alltså bli en sådan.

Och gallerian byggdes — trots att det precis byggts en galleria bara en ynka liten bro bort, i Liljeholmen, så byggdes den. Man lovade att det skulle bli skillnad på galleriorna, det skulle inte bli nån galleriagalleria (?) av hornstullsbygget, man kände hornstullsborna bättre än så, de tyckte visst att Hornstull var ett “mini-new york” minsann (googla), ett HM skulle man klämma in men det var minsann allt svenssonigt som skulle få plats innan för dörrarna, i övrigt skulle det bara bli mikrobryggerier och grishalsslaktare och ekologiska mattor och mustaschfrisörsalonger och dyra doftljus med snygg typografi på etiketterna.

Sen så blev det väl inte riktigt så. Och det var det väl kanske ingen som riktigt hade gått på att det skulle bli heller, men nog tror jag att de flesta ändå trodde/hoppades på nånslags gallerifierat Nitty Gritty (hur själadödande det än må vara), snarare än att man skulle smälla upp motsvarigheten till den lite snobbigare gallerian i Karlskrona ovanpå tunnelbanestationen.

Men det talar också sitt tydliga språk: det är inte med välavlönade mediafolk i trettioårsåldern med etnoscarf runt halsen långt in på försommaren som en Bonniergentrifiering görs… det är av inflyttade mellanchefer från Eslöv som köper ihopslagna fyrarummare med familjen och tycker att det är bekvämt med gångavstånd till MQ. Och att det var så det ligger till är nog ingen överraskning för någon, annan än för just mellancheferna från Eslöv som köpt en fyra i “horan” men ändå inte förvandlats till välavlönat mediafolk med scarf runt halsen i juni. Du får den gallerian du förtjänar.

Men, med allt detta sagt.

Vad, i hela helvettet, har jag gjort för att förtjäna att Bingo Jävla Rimér öppnar en butik i närheten av kvarteret där mitt barn ska lära sig cykla?

Bingos vidriga idé “Sexy by Sweden”, också känt som anledningen till att jag aldrig kommer kunna lyssna på nåt Lazee släpper utan att tänka på Danny Sås-i-du, har alltså öppnat som butikskoncept där i gallerian. Och det är faktiskt inte mysbyxor med bokstäver på röven som gör mig besvärad — det är värre än så.

asaplook1_242819

För vad som känns som evigheter sedan, åtminstone i tumblr-tider som dessa, designade den legendariske Russ “SSur” Karablin en keps som det stod “Comme Des Fuckdown” på, en pastisch på märket Comme Des Garçon. Det var förmodligen inte första gången någon gjort en lyckad “gatufiering” av ett upscale-märke, men det var välbalanserat och inte minst hade A$AP Rocky på sig kepsen i en video vilket gjorde att efterfrågan blev enorm (Comme Des Garçon-referensen var förmodligen betydligt bredare än vad SSur hade föreställt sig) och kepsen och uttrycket blev till en egen kollektion och en nytändning för det klassiska streetwearmärket. Ganska snabbt blev kepsen Played Des Fuckout.

Men det hindrade inte en enorm mängd andra försök från andra mer eller mindre etablerade designers att göra liknande teman. En av de mer lyckade och framgångsrika koncepten var och är Brian Lichtenbergs “Homies”-kollektion. Brian Lichtenberg är från Los Angeles, har tagit det franska lyxmärket “Hermés” logotyp och gjort om den till “Homies”, bytt ut “Paris” mot “South Central” och droskan i logotypen mot en low-rider.

GRAMMY_WINNING_PRODUCER_The-Dream_IN_THE_Brian_Lichtenberg_HOMIES_SWEATSHIRT_AT_Beyonces_HBO_PREMIERE_OF_LIFE_IS_BUT_A_DREAM_280

Till skillnad från SSurs “Comme Des Fuckdown”-projekt, som hela tiden vinklar taggarna mot lyxmärket och konsumtionen snarare än någonting annat, är problemet här att det genast blir nånslags exotifierande i gängkultur sett utifrån. Det blir fördomsfullt. Även om det har en lokal anknytning i och med Los Angeles så känns det tveksamt att den här killen har varit och snurrat runt i en Cadillac Coop DeVille med särskilt många “homies” alls. Tröjorna verkar dock accepteras av mer förmodat gängkulturellt bevandrade (eeeh, Ciara och The-Dream), så jag har lite svårt att sätta ner foten här.

Döm om min förvåning när jag märker att Sexy by Sweden-butiken stoltserar med en sådan tröja längst ut vid ingången. Är Bingo Rimér återförsäljare av Brian Lichtenberg-gear?

Döm om min förvirring när jag inser att det inte är Brian Lichtenbergs Homiés-tröja som står där, utan en av någon anledning ännu dummare, ännu mer exotifierande och förmodligen ganska rasistisk. Någon verkar nämligen ha tyckt att referensen “South Central” är på tok för avancerad, och bytt ut den mot “Keep It Real”. Och någon verkar tyckt att low riders är för obskyrt, vi slänger in ett maskingevär där istället! Höhö, homies, keep it real, skjutvapen. Det här ska vi sälja till mellancheferna från Eslöv!

Vad Bingo har gjort här är alltså att helt skamlöst sno ett tryck, som i sin tur redan är snott som idé, som i sin tur bygger på en idé om att sno idéer, förvränga och förvärra det, och sälja det som sitt eget. Det skulle kunna vara ett bisarrt slutarbete från en konstskola men jag kan för mitt liv inte förstå vad det i så fall ska gå ut på?

fuck bingo forever

Hur som helst, Bingo, med tanke på hur svårt det faktiskt är att lyckas driva en klädbutik i nuläget, hoppas jag att den där butiken går så oerhört dåligt att den drar med sig alla andra dina prylar och företag med sig i konkursen. Långt ner. Djupt mycket längre ner än alla självförtroenden du sänkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.