Come Home With Me — the P.A.P.P.A.L.E.D.I.G. mixtape

Hej!

Dags att tillfälligt väcka ett dött internetfenomen, “bloggen”, genom att försöka göra en klassisk latmans-intervju med mig själv, och gå igenom det här mixtapet spår för spår och förklara vad just den och den låten gjort för att få äran att medverka. Är ni med mig? Förmodligen inte, eftersom jag skriver på en “blogg” som inte har skrivits på sedan mp3:or hette stenkaka.

1. intro
Det är viktigt att man har ett intro, hur ska man annars förstå att mixtapet börjar?

2. ansiktet – x (blockflöjtsorkestern halvfärdig ena halvan drog till berlin remix) preview
Den här remixen påbörjades nån gång förra århundradet när låten i fråga fortfarande var aktuell. Orginallåten har jag ärligt talat rätt svårt för, men den här remixen blev kul tycker jag. Tyvärr drog alltså den andra halvan av Blockflöjtsorkestern till Berlin för att leva någonslags semiironiskt reklamstekarliv, och kanske knarka. Så remixen blev aldrig färdigställd. Men om ni tänker er att den fortsätter lika episkt, och med mer fläskig synt efter ett tag, då fattar ni va?

3. trouble feat. gucci mane – hustle & ambition
En sån här monsterkombo är ungefär allt man behöver på ett mixtape. Jag funderade ett tag på att inte lägga in några fler låtar efter den här, utan bara loopa den här i 40 minuter. Fan, varför gjorde jag inte det?

4. katie got bandz – i need a hitta
Chicagos Chief Keef är det nya hoppet enligt det lilla smala internetbloggarhiphopinternet, som alltså ställer sig i kontrast mot det stora breda internetbloggarhiphopinternet som hypar folk som Drake och Slaughterhouse, vilka nu det är. Och Chief Keef är väl kul, men de som är riktigt kul är tjejerna som han hänger med. Egentligen ville jag ha med en låt med rapparen Shady, som har gjort den här videon. Där rappar Shady på vad som ser ut som en skolgård, och hon och hennes kompisar står och skrattar och dansar lite till musiken och rappar lite och allt ser rätt oskyldigt och gulligt ut till en två meter lång tjej som ser ut att ha en lätt släng av downs syndrom drar fram en handpistol, fortfarande småskrattandes, och dansar vidare. Sen har plötsligt alla vapen i händerna. Den tjejen är Katie Got Bandz, som inte bara har ett strålande rappnamn (till skillnad från Shady) utan också en hit med låten “I Need A Hitta”.

5. sasha gohard feat. chief keef – it’s a drill
Sasha Gohard är en annan rappare från samma gäng. Hon har släppt ett helt mixtape, som heter Glory Girl, och verkar vara den av Katie, Shady och sig själv som hittills har gjort mest grejer, och kanske också är den stabilaste rapparen av de tre. På den här låten gästar Chief Keef, även om det låter lite som om det är Sasha som gästar och Chief Keef som äger låten. Jag gillar pianoklinket. Hela det här gänget verkar vara mellan 14 och 17 år gamla, förresten.

6. sasha gohard – sasha she go hard Hon har ju också, likt Katie Got Bandz, ett typiskt bra googlingsbart rappnamn. Man kan dessutom göra låtar på det vilket borde vara ett framgångskoncept, tycker jag.

7. fat trel – trel got em laughing
Ett annat framtidshopp är Fat Trel. Han är lite äldre än Chicago-folket, i Sverige skulle han varit myndig. Han är från Washington. Han är lite fet. Han är lite rolig. Han är riktigt bra. Här har han fått folk att skratta. Låten är från hans tape “No Secrets”. Hans senaste “Nightmare on E Street” är också helt klart värt att titta närmare på. There is Lex Luger on there. Men den här låten är producerad av Trels inhouseproducenter Basshedz.

8. action bronson & riff raff – bird on a wire
Det är inte lätt att vara vit, rappare och trovärdig. I videon till Bird On A Wire rullar herr Action runt med två blunts konstant i händerna, och Riff Raff ser ju ut såhär. Hur som helst rimmar Action Bronson “leave the party with your daughter” med “karate in the water” vilket är kul. Och Riff Raff, som man ju lätt tror är på skoj, rappar riktigt bra han också. Och Harry Fraud, som har producerat, är ju ett namn att hålla koll på. Han finns naturligtvis med på nya Fat Trel-mixtapet också, till exempel.

9. dirty red – ridin’ through the city
Om du är en rappare från Atlanta som öppnar din nya singel med att rappa “I’m just ridin’ through the city/with my head to the ceiling/tryin’ to cath that feelin’/off instrumentals” så lyssnar jag. Snygga Outkastparalleller är snygga.

10. chamillionaire – lets get that
Den här låten föranleddes av en fascinerande historia sociala medier. Det är nämligen så att Chamillionaire, som ni kanske kommer ihåg från den gamla succégruppen Paul Wall & Chamillionaire, har släppt ett nytt tape där han låtit sina fans bidra med beats. Dock uppstår stor förvirring när två olika twittrare, carmil847 och IamDCmusic påstår att det är de, oberoende av varandra, som producerat låten “Let’s Get That”. Det blir en twitterfest när man försöker gå till roten med vem som egentligen är upphovsmannen. Den ene skickar en video på hur hans fil ser ut icke-utrenderad, den andra skickar orginalfiler från 2009. Man dör av spänning. Till slut vaknar en tredje twittrare, DizzyBeatz, och menar att det de facto är han som är upphovsmannen till beatet. Det visar sig också stämma, då han sålt beatet till en sida som heter “Prime Loops” varifrån de andra två laddat ner beatet och sedan sålt det vidare. Rafflande! Hur som helst oerhört spännande och man kan tycka att beatet åtminstone lite grann påminner om en lila hitsingel från 2005.

11. ice feat. ken – superfräsch
Sen blir det svensk rap! Den här låten är superkort. Men kul.

12. stockholmssyndromet feat. chapstahman, c.u.p. & on-ree – har ni fest eller?
Stockholmssyndromet kan vara det mest intressanta i svensk rapvärld just nu, och jag önskar att jag hade den här låten i vettigare version än med DJ Black Moose gormandes mitt i den. Men det har jag inte. 13. näääk & nimo – backa bak Det finns ingen svensk rappare som kan matcha Näääks flow. Här kommer han till sin fulla rätt, en aggressivt snabb låt som känns långsam — perfekt. Jag har aldrig riktigt blivit såld på Nimo Cheebs tidigare, men så han flyter här herregud. Det är tydligen i grund och botten en “version” på den här låten, som jag aldrig hört.

14. grillat & grändy feat. ison – vafan händz?!
Vafan händz?!

15. allyawan – ljög för mig
Det är nåt med samplingen i den här låten, den lilla smygande oooh-uuuh-åååh-ah, som liksom gör det för mig. Fattarnivadjagmenar?

16. prgz – forgive, forget
Man måste ha Alabama med. PRGz, denna sorgligt underskattade rappgrupp. Det här kan vara den finaste mysrapplåten som släppts. Den här låten är det visserligen bara Mata som rappar på, Jhi Ali hörs i alla fall inte. Från skivan Born 2 Ball, som jag tycker du ska införskaffa. Trots att omslaget, av någon helt outgrundlig anledning, är en jävla QR-kod? Tack och hej!

Leave a Reply

Your email address will not be published.