Tharr she blows!

Skepp Ohoj!

Dagens fascination: min digitala omvärlds bevakning av rättegången mot datanördarna som ligger bakom The Pirate Bay. För tillfället har jag en handfull kontakter via msn som uppdaterar mig om tokiga citat och annat relevant, typ hur gammal åklagaren ser ut att vara, samtidigt som åtminstone sju av tio nyare facebookstatusar behandlar ämnet.

Det slängs med stora ord också.

“Ljudinspelningen av pirate bay-rättegången är vår tids samtidsroman.” säger en namnkunnig människa i den digitala media-branchen.

“:-)” säger en annan.

Överlag, om man skall döma av bloggartiklar och twitter-inlägg (vilket man ju naturligtvis ska), så är det ett ämne som engagerar djupt, berör, och är viktigt för en hel generations framtid. Men… Är det det?

Kommer den här rättegången, oavsett utslag, göra någon som helst skillnad? Är det inte redan tydligt hur framtidens underhållningskonsumtion kommer ske? Ingen bryr sig hittills, och ingen kommer bry sig efter rättegången, om Per Gessles upphovsrätt. Det är omodernt, och konservatister kommer fortsätta slåss om regelverk och ordning, liberaler kommer skrika sig hesa om det hemska med övervakning av ip-nummer och du och jag kommer fortfarande ladda ner musik vi gillar eftersom den ändå kommer ut först och i bäst kvalitet på the Internets.

Att ladda ner musik är ungefär lika kriminellt som att gå mot röd gubbe. Ingenting som man anser illegalt, men man undviker det på Sveavägen i rusningstrafik.

Tillägg: Såhär dagsaktuell har nog konstellerporr aldrig varit.

7 thoughts on “Tharr she blows!

 1. Jag är mest fascinerad av den där gottfrid-snubbens neckbeard.

 2. “”:)” säger an annan.”

  Haha.. bra och roligt inlägg! Röd gubbe-liknelsen sitter dessutom där den ska.

  Är inte faran med om de blir dömda att liknande sidor som Pirate bay inte kommer våga finnas, typ?

 3. Det tråkiga är att vi kommer att få leva med lagar som IPRED och ACTA under väldigt lång tid framöver. Visst kommer vi att ladda ner musik, men med risken att bli stämd eller åtalad – och anledningen till att just du blev utvald kan ha att göra med vad du sysslar med annars.

  De stora IP-innehavarna bedriver just nu en oerhörd expansion för att kunna skydda och kontrollera sina tillgångar, samtidigt som möjligheterna att använda materialet också exploderar.

  Det är i det ljuset rättegången är så intressant: Den är en symbol för en av de viktigaste “händelsefronterna” i vår tid.

 4. Varför ska man undvika att ladda ner musik på Sveavägen i rusningstrafik?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *