My Balls and my Word

Apropå det här och det här:

Ett enkelt sätt att visa för omvärlden att man är en riktig jävla fullblodsidiot är att vägra uppfatta århundraden av historiska, klassmässiga och sociala orättvisor och tro att man slår ett slag för språkvården genom att förkunna att det minsann heter “Negerboll” eftersom chokladboll verkar vara ett svårbegripligt koncept. (Man gör ju bollarna av negrer och pärlsocker liksom). Med lite tur befinner du dig, när du gör detta, någonstans bland civiliserade, rationella och tänkande människor som kan förklara för dig det självklara i att det är ett kränkande epitet som fortsätter vara kränkande varesig det beskriver ett tilltugg till kaffet eller en människa. Men sannolikt umgås du med ett gäng lika inskränkta saftskallar som du själv, så formodligen kommer du bara få efterblivna fnissanden och bejakanden till svar.

Man borde göra omvärlden en tjänst och reducera er till samma massa som den köttfärs ni har i huvudet att tänka med, men det är väl inte det mest storsinta handlandet, så det får väl bli lite folkbildning i vanlig ordning istället.

Egentligen blir jag mest bedrövad av ämnet. Förstå att det, i skrivande stund, är 42,918 medlemmar i facebook-gruppen “Det heter negerboll”, där man bland annat kan läsa följande drapa pur dumskalleprosa:

“Ordens innebörd förändras ju hela tiden. Benämningar som varit nedsättande får en positiv klang och tvärtom efterhand som orden används.
Ordet “neger” har väl egentligen varit “rumsrent” jättelänge? Men det är väl nå´n byråkrat som har suttit och dammat igen i en källare och behövde lite uppmärksamhet som ändrade på den saken? Färgade i USA använder uttrycket själva när dom talar till varandra. Ex. “Yo, nigga”! Och det gör dom näppeligen fört att vara elaka eller för att uttrycka rasism emot någon med samma hudfärg. Många homosexuella använder ord som “bög” och “flata” i dagligt tal. Detta kommer förmodligen att förändra innebörden såpass att det kommer att bli den vedertagna benämningen i framtiden.
Det blir lixom OK om den utsatta gruppen själv “tvättar” ordet.

T. ex. ståuppare som tillhör grupperna bögar eller negrer använder sig ofta av skämt om sig själva med stor framgång. Jonas Gardell och Eddie Murphy är två goda exempel på detta fenomen. Att ändra på alla ord som kan verka stötande för någon, tror jag, skulle utarma det svenska språket.
Iaf. begränsa det väldigt mycket. “Negerboll” sitter kvar i minnescellerna och får mig att le samtidigt som en varm känsla sprider sig i kroppen.
Minns när jag som liten stod vid min farmors sida och rullade dom goda små bollarna. Och euforin när man fick hedersuppdraget att slicka skålen kan väl var och en relatera till?:) Att ta bort det ordet skapar brutala konflikter i min hjärna.
Andra folkslag har oxå givit namn åt bakverk och maträtter. I Tyskland kan man beställa “Zigeunerschnitzel”. Inte fasen är det några zigenare, eller romer, som blir sura för det? Har svårt för att tänka mig en finsk medborgare som har gått och retat sig på finska pinnar. Vad skulle dom kallas om inte finska pinnar??? Österbottenspinnar? Nä, för min del kommer negerbollar alltid att vara negerbollar.
Kommer aldrig att beställa en “Romaschnitzel”, “chokladboll” eller en “österbottenpinne”. “African american ball” låter ju inte så mumsigt det heller.:D”

Detta skrivs alltså 2009. Det ska inte behövas, men låt oss bemöta argumentationen.

Ordens innebörd förändras ju hela tiden. Benämningar som varit nedsättande får en positiv klang och tvärtom efterhand som orden används. Ordet “neger” har väl egentligen varit “rumsrent” jättelänge?

Nej. Ordet “neger” härstammar från engelskans “nigger” – inte spanskans negro alltså, som försvenskat blivit negroid – och betyder slav. Slaveri innebär att en människa behandlas som egenskap, och har verkligen inte varit rumsrent jättelänge. Jävla idiot.

Men det är väl nå´n (sic) byråkrat som har suttit och dammat igen i en källare och behövde lite uppmärksamhet som ändrade på den saken?

Nej, förmodligen inte. Jävla idiot.

Färgade i USA använder uttrycket själva när dom talar till varandra. Ex. “Yo, nigga”!

Här vill jag påpeka att även uttrycket färgad bör anses som rasistiskt eftersom det utgår ifrån att den vita människans hudfärg är utgångsläget, och det som avviker ifrån är onormalt. Vilket ju, naturligtvis, är ignorans i ett nötskal. Sen är det definitivt och självklart inte så att alla mörkhyade i USA använder sig av uttrycken “Yo” eller “nigga”. Men det förvånar mig inte att du tror det. Jävla idiot.

Och det gör dom näppeligen fört att vara elaka eller för att uttrycka rasism emot någon med samma hudfärg.
Många homosexuella använder ord som “bög” och “flata” i dagligt tal.

Vad har det med chokladbollar att göra? Jävla idiot.

Detta kommer förmodligen att förändra innebörden såpass att det kommer att bli den vedertagna benämningen i framtiden.
Det blir lixom
OK om den utsatta gruppen själv “tvättar” ordet.
T. ex. ståuppare som tillhör grupperna bögar eller negrer använder sig ofta av skämt om sig själva med stor framgång.
Jonas Gardell och Eddie Murphy är två goda exempel på detta fenomen.

Detta fenomen, som ni uttrycker det, handlar alltså om att två marginaliserade och utsatta samhällsgrupper (som förövrigt skall, om de nödvändigtvis måste särskiljas från mängden av dig, benämnas som homosexuella och svarta eller mörkhyade – inget annat) tar till sig glåpord som kastats mot dem och använder internt – inom gruppen. Det vill säga – är du välmående vit heterosexuell (och det är du ju) bör du hålla dig borta från att nyttja orden. Ur din mun är de fortfarande förnedrande. Jävla idiot.

Att ändra på alla ord som kan verka stötande för någon, tror jag, skulle utarma det svenska språket.
Iaf. begränsa det väldigt mycket.
“Negerboll” sitter kvar i minnescellerna och får mig att le samtidigt som en varm känsla sprider sig i kroppen.

Dels är det fascinerande att någon som är såpass orolig för utarmning av språket samtidigt vägrar acceptera det “nytillkomna” ordet chokladboll – som ju är betydligt mer logiskt. Jag har vid det här laget förstått att det rycker lite i kolonialistbaguetten på dig när du tänker på saken, på samma sätt som du inte längre reagerar när din gamla nazistfarmor pratar om judejävlarna som stökar ner i trapphuset.

Minns när jag som liten stod vid min farmors sida och rullade dom goda små bollarna.

Ja, se där, där har vi nazistfarmor som på beställning.

Och euforin när man fick hedersuppdraget att slicka skålen kan väl var och en relatera till?:)
Att ta bort det ordet skapar brutala konflikter i min hjärna.

Att du gillar chokladsmet har absolut ingenting alls att göra med rättfärdiganden av gamla förlegade rasistuttryck. Och att du har det brutalt rörigt i hjärnan kan knappast komma som en nyhet heller. Jävla idiot.

I Tyskland kan man beställa “Zigeunerschnitzel”.
Inte fasen är det några zigenare, eller romer, som blir sura för det?

Jo, det är det. Men det är sant, Tyskland har ju historiskt sett alltid gått i bräschen för en allmän acceptens av olikheter. Jävla idiot.

Har svårt för att tänka mig en finsk medborgare som har gått och retat sig på finska pinnar.
Vad skulle dom kallas om inte finska pinnar???
Österbottenspinnar?

Finska medborgare kommer från Finland. Finsk är en nationalitet. Mörkhyade kommer inte, vilket kanske kommer som en överraskning för dig, från Neger. Neger är en rasistisk förolämpning, inte en nationalitet. Jävla idiot.

Nä, för min del kommer negerbollar alltid att vara negerbollar.
Kommer aldrig att beställa en “Romaschnitzel”, “chokladboll” eller en “österbottenpinne”.
“African american ball” låter ju inte så mumsigt det heller.:D”

Förbannade. Jävla. Idiot.

Johan Dahl heter skaparen av gruppen, han verkar vara någonslags humaniöra-student (ironiskt nog) och jag är jävligt glad över att jag inte har några gemensamma vänner med jubelåsnan. Bara tanken på att det skulle finnas sådana infekterade tankeled i min umgängeskrets gör mig en smula obehaglig till mods, nämligen. Känner du honom, däremot, kan du väl hälsa från mig att jag tycker han verkar vara en jävla idiot.

79 thoughts on “My Balls and my Word

 1. Anders
  Varför inte argumentera istället för att häva ur sig förolämpningar? Eller åtminstone förklara vad av det jag skrivit som är så dumt.
  Det blir ganska meningslöst och intetsägande och personer som förolämpar utan förklaring ger ett minst sagt dumt intryck.

 2. Svenska flickor blir våldtagna bara för att de är blonda.

  Svenska pojkar blir rånade bara för att de är blonda.

  Negrer tvingas, bara för att de är svarthåriga m.m, stå ut med att ett bakverk, i det land de flytt till, kallas negerboll och att en del svenskar inte vill ändra på detta för deras skull.

  Stackars, stackars negrer. Det måste vara oerhört kränkande.

  Låt oss alla ta varandra i hand, sjunga Kumbaya, och ge fan i alla svenska offer för “kulturberikningen”.

  Du är verkligen en jävla idiot.

 3. Ordet Negerboll är bara rasistiskt för dom som VILL att det ska vara det och försöker att koppla ihop det med att man skulle kalla människor för neger, nigger etc.

  Lägg inte så mycket värde i ordet och se det som ett namn på det goda bakverket istället. Ingen av mina mörkhyade vänner har något emot att man kallar det för Negerboll.

  Och försök hitta på ett annat namn som passar då…. chokladboll går ju fetbort tack vare EU-reglerna… Möjligtvis Havreboll med Chokladkaraktär 😉 Nä, sluta vara så himla PK och gör som 63000 FaceBook-användare och miljoner Svenskar – kalla det för Negerboll, utan någon rasistisk tanke.

 4. Riktig som i “Jag erkänner att jag är rasist genom att länka till vedertaget rasistiska hemsidor som info14” alltså.

 5. Jösses. Arrogans i ett nötskal? Hela det här inlägget andas “JAG VET BÄST ALLA ANDRA ÄR IDIOTER”. Slår du upp ordet arrogans och gnuggar dina två geniknölar så kanske du inser att det arroganta här är du. Du tar illa upp ifall folk kallar chokladbollar för negerbollar. Alright, big deal, etc etc., måste verkligen vara skitjobbigt för dig att höra detta förkastliga namn på en bakelse. Tufft, verkligen, sucks to be you.

  Jag har dock aldrig någonsin tagit illa upp över att mina polare kallat sina chokladbollar och ibland mig för negerboll. Det är tonen, HUR man säger det. Stöter jag på nån jävla nasse på stan som kallar mig jävla negerboll, då ställs allt i ett annat ljus. Jag kallade lite kärvänligt min flickvän för min lilla bitch. Hon tog inte illa upp. Skulle jag däremot kalla min chef för min lilla bitch skulle det ställas i en annan dager. Man får anpassa sig till situationen. Man kan inte anse att alla andra är idioter bara för att man själv har en avikande avsikt.

  Som Voltaire sa: Jag gillar kanske inte vad du säger, men jag skulle dö för din rätt att säga det. Tänk på det du, o’ vise guru i rasfrågor.

 6. Jävligt sen till partyt här men ville bara säga FAN VAD GLAD JAG BLIR! Har blivit smått förtvivlad av att försöka prata white privilege med till synes helt normala vänner och bekanta och nästan bli stenad som tack. Skönt att det finns iaf en vettig människa kvar i världen.

 7. My God. Bra inlägg men vilka otroligt dubbelmoraliserande kommentarer inlägget fått. “Bara bönder och epa-raggare som säger…”, ja där har vi verkligen fördomsfria människor som som inte anser sig stå över andra på samma sätt som negerbolls förespråkarna gör. Alla som buntar ihop folk och tillskriver dem gemensamma egenskaper på detta sätt är jävla idioter, oavsett vad ni kallar chokladbollen. Löjeväckande.

 8. Hur fick du “neger” att betyda “slav”?

  När vi ändå talar om saken, vad vill du ersätta ordet “slav” med?
  Slav härstammar ju från beteckningen av folken på Balkan, slaver. Du har de slaviska språken, det finns ett land som heter Jugoslavien. Borde du inte finna en PK-lösning för det här också?

 9. Jepp. Anledningen till att det heter slav på ett antal olika språk är att slaverna ansågs vara såpass förträffliga trälar att efterfrågan gjorde att orden blev synonyma.

  Ska du blanda in amerikansk historia i svenskt språkbruk med hänvisning till slaveriet får du nog ta de fulla konsekvenserna också.
  Alternativet är att konstatera att amerikansk problematisering inte har med saken att göra, varefter du får börja om från början med att motivera varför neger till sin natur skulle vara mer nedsättande än blond, hårig eller kortvuxen.

  Vad gäller wikipedia råder inget konsensus vare sig för den svenska eller engelska versionen varför värdet i diskussionen är lika med noll.

 10. Vidare för du gärna förklara varför det totalt särskiljande begreppett “afrosvensk” skulle vara *mindre* segregerande och utpekande än att en svensk råkar vara neger.

 11. PAtrik: Det där har diskuterats genomgående genom hela tråden, läs igenom den så bör det vara ganska tydligt vad jag menar med det mesta. Ordet “afrosvensk” har jag aldrig hört. Jag har heller aldrig hört någon använda blond som en översvepande beskrivning av ett folkslag.

 12. Simon, du har ingående förklarat den amerikanska “lösningen” på den amerikanska problematiseringen, men inte varför den på något sätt skulle vara tillämplig i Sverige.

  Inte hört ordet Afrosvensk?
  Det står så i artikeln på newsmill skriven av ordföranden för CFR:
  http://newsmill.se/artikel/2009/06/16/lantmateriet-ar-en-rasistisk-myndighet

  Aldrig hört klyschan om att svenskar är blonda, blåögda och fulla som ägg?
  Skämt åsido har du helt rätt i din iakttagelse, även om det har mer att göra med att det är större variation på hår- och ögonfärg bland vita (lättare att säga än kaukasier, men lika missvisande som att kalla alla negrer för svarta) än i de två andra grupperna.

  Kärnpunkten är dock att PKismens försök att bygga om språket för att förneka grundläggande utseendemässiga drag är lika produktivt som somliga extremfeministers försök att nå jämställdhet genom att ta bort alla ord som syftar på kön. Nu senast är det HBT-sekten som kräver att alla ord som ger intryck av hetero-normativitet måste sluta användas.

  Ordet “negerboll” är i sig ingen stor fråga, däremot är debatten runt det utslag av ett större problem där små särintressen antingen kan tillåtas omdefiniera språket efter egna synsätt och alla andra blir tvungna att rätta sig efter det, eller språket definieras av majoriteten och man istället arbetar för att få en ökad tolerans för avvikelser från normativiteten?

 13. Men Simon – tydligt vad DU menar???
  Det enda du förklarat i dina kommentarer är ju att ordet måste förbjudas eftersom det inte är “värdeneutralt”
  (samt att du gjort en halv pudel om ditt påstående att “Ordet “neger” härstammar från engelskans “nigger”).
  Det vore verkligen på sin plats med en lite mer konkret och seriös analys. Framför allt när det gäller frågan om föbud mot användande av vissa ord, censur i skrift och annan media och om ett föbud verkligen skulle minska fördomar, rasismen och ignorans i samhället.

 14. Haha, nu får ni väl ge er? Jag har aldrig påstått att ordet borde förbjudas, bara att folk som använder det idioter.

 15. Simon, att verka för att socialt stigmatisera ett ordbruk är i grunden samma sak som att smygvägen förbjuda det.
  Det är möjligt att du håller mig för idiot, men det vore klädsamt om du slutade förolämpa din egen intelligens med semantiska hårklyverier.

 16. Många kommenterare här ignorerar andras kommentarer och är motsägelsefulla, men det är kanske så människan utvecklas och lär sig av sina misstag. De vettiga saker som sagts är bl.a. att ords värde förändras med tiden, d.v.s. ett ord är inte i sig själv värdeladdat, vilket innebär att alla ord i grunden är ok ord att använda, men också att alla ords värde beror på användandet vid ett visst tillfälle. Som sagt, resultatet av att använda ett ord beror helt och hållet på situationen och varje individ som utsätts för något måste själv avgöra hur den personen ser på det hela, i det enskilda fallet. Värderingar går alltså inte att generalisera, även om man bör vara medveten om en viss generell tidsanda och kan förhålla sig med försiktighet till okända personer vars reaktion man inte kan förutsäga.

  Historia och etymologi är inte nödvändigtvis relevant för individen. Jag är själv uppvuxen på en bondgård och har inget problem med att folk använder ordet bönder med negativa konnotationer, för jag vet att folk generaliserar och har fördomar, de grupperar människor och sätter en etikett på dom utan att ta hänsyn till varje individs unikhet.

  Ordet negerboll har väldigt liten relevans i Sverige, eftersom de flesta är medvetna om problematiken kring det; vi kan diskutera det både fram och tillbaka och ändå är det få människor som känner sig kränkta av debatten.

  Så, vad är problemet? Jo, rasism naturligtvis. Testa i huvudet att byta namnet på bakverket till svartboll. Svart är idag ett relativt värdeneutralt ord, men detta kan också förändras fort. Oavsett om man säger negerboll eller neutrala svartboll så påverkar inte det de som har negativa åsikter om en grupp med etiketten neger eller svart.

  Det hela handlar om vilket perspektiv man utgår ifrån när man vill angripa rasism, eller i vissa fall så är folk rasister.

  “Jag har aldrig påstått att ordet borde förbjudas, bara att folk som använder det [är] idioter.”

  Eftersom det inte är ordets användande i sig som är rasistiskt, utan det specifika användandet i en specifik situation inför en specifik audiens, så kan man inte generalisera och sätta etiketten ‘idiot’ på alla som använder ordet. Det är bättre att angripa rasismen i sig och inte de blotta uttrycken, som ibland har rasistiska syften och ibland inte.

  Att säga att man inte ska kalla någon för nigger är relativt bra, men inte absolut bra, för även om en majoritet tar illa upp så finns det tillfällen då så inte är fallet. Det är alltså inte ordet som måste dissekeras, utan det är användandet av ordet som ska kritiseras, och det på individnivå, inte som om alla svenskar vore av ett gemensamt medvetande och generellt sett har ett visst syfte eller inte med att använda ordet negerboll.

 17. Ja, som Patrik påpekade menade jag (inte nödvändigtvis) att ordet skulle förbjudas i lag.
  Det är ju inte nödvändigtvis staten som förbjuder saker och ting. Det kan vara kyrkan, en organisation, ett företag, en tidningsutgivare eller til och med en bloggare som förbjuder vissa typer av åsikter, kommentarer eller ord.

  Vad hände förresten med den där facebook-gruppen? Den ser ut att ha blivit borttagen.

 18. ska naturligtvis vara:

  “som Patrik påpekade menade jag INTE (nödvändigtvis) att ordet skulle förbjudas i lag.”

  facebook-gruppen blev ju tydligen förbjuden av facebook

 19. kommer alltid att heta NEGERBOLL vad än du och dina kompisar tror.

 20. Ja det här med språkhistorien har du redan fått besked om ser jag.

  Alltså: Ordet neger kommer inte från uttrycket nigger.

  Och i samma andetag skriva jävla idiot om andra? Hmm.

 21. Att påstå att ordet “neger” någonsin varit värdeneutralt i Sverige är rent humbug Detta är ett udrag från Nordisk Famljebok 1887:” I psykiskt hänseende kan negern sägas i
  allmänhet stå på barnets ståndpunkt, med liflig
  fantasi, brist på uthållighet och energi och ett
  lättrörligt lynne, hvars mest framstående drag utgöras af glädtighet, fåfänga och lättsinne i god
  bemärkelse. Det är nämligen träffande anmärkt,
  att negern i sedligt afseende snarare kan sägas
  sakna moral än vara omoralisk. I intellektuelt
  hänseende står negerrasen enligt etnografernas
  samstämmiga mening under kaukasiska, mongoliska,
  malajiska och amerikanska raserna. ”

  Detta är alltså bara en liten del av det arv som ordet ” Neger” bär på. Så sluta använda det nu om du inte vill framstå som extremt ignorant och ja..till och med rasistisk.

 22. Ville bara påpeka till folk att det här med negro inte har ett dugg med spanskan att göra för om man talar spanska så kallar man inte de svarta för negros så det är en skitdålig ursäkt. Ni borde läsa på era språkkunskaper lite, ni som säger att det är så man säger på spanska

Leave a Reply

Your email address will not be published.