My Balls and my Word

Apropå det här och det här:

Ett enkelt sätt att visa för omvärlden att man är en riktig jävla fullblodsidiot är att vägra uppfatta århundraden av historiska, klassmässiga och sociala orättvisor och tro att man slår ett slag för språkvården genom att förkunna att det minsann heter “Negerboll” eftersom chokladboll verkar vara ett svårbegripligt koncept. (Man gör ju bollarna av negrer och pärlsocker liksom). Med lite tur befinner du dig, när du gör detta, någonstans bland civiliserade, rationella och tänkande människor som kan förklara för dig det självklara i att det är ett kränkande epitet som fortsätter vara kränkande varesig det beskriver ett tilltugg till kaffet eller en människa. Men sannolikt umgås du med ett gäng lika inskränkta saftskallar som du själv, så formodligen kommer du bara få efterblivna fnissanden och bejakanden till svar.

Man borde göra omvärlden en tjänst och reducera er till samma massa som den köttfärs ni har i huvudet att tänka med, men det är väl inte det mest storsinta handlandet, så det får väl bli lite folkbildning i vanlig ordning istället.

Egentligen blir jag mest bedrövad av ämnet. Förstå att det, i skrivande stund, är 42,918 medlemmar i facebook-gruppen “Det heter negerboll”, där man bland annat kan läsa följande drapa pur dumskalleprosa:

“Ordens innebörd förändras ju hela tiden. Benämningar som varit nedsättande får en positiv klang och tvärtom efterhand som orden används.
Ordet “neger” har väl egentligen varit “rumsrent” jättelänge? Men det är väl nå´n byråkrat som har suttit och dammat igen i en källare och behövde lite uppmärksamhet som ändrade på den saken? Färgade i USA använder uttrycket själva när dom talar till varandra. Ex. “Yo, nigga”! Och det gör dom näppeligen fört att vara elaka eller för att uttrycka rasism emot någon med samma hudfärg. Många homosexuella använder ord som “bög” och “flata” i dagligt tal. Detta kommer förmodligen att förändra innebörden såpass att det kommer att bli den vedertagna benämningen i framtiden.
Det blir lixom OK om den utsatta gruppen själv “tvättar” ordet.

T. ex. ståuppare som tillhör grupperna bögar eller negrer använder sig ofta av skämt om sig själva med stor framgång. Jonas Gardell och Eddie Murphy är två goda exempel på detta fenomen. Att ändra på alla ord som kan verka stötande för någon, tror jag, skulle utarma det svenska språket.
Iaf. begränsa det väldigt mycket. “Negerboll” sitter kvar i minnescellerna och får mig att le samtidigt som en varm känsla sprider sig i kroppen.
Minns när jag som liten stod vid min farmors sida och rullade dom goda små bollarna. Och euforin när man fick hedersuppdraget att slicka skålen kan väl var och en relatera till?:) Att ta bort det ordet skapar brutala konflikter i min hjärna.
Andra folkslag har oxå givit namn åt bakverk och maträtter. I Tyskland kan man beställa “Zigeunerschnitzel”. Inte fasen är det några zigenare, eller romer, som blir sura för det? Har svårt för att tänka mig en finsk medborgare som har gått och retat sig på finska pinnar. Vad skulle dom kallas om inte finska pinnar??? Österbottenspinnar? Nä, för min del kommer negerbollar alltid att vara negerbollar.
Kommer aldrig att beställa en “Romaschnitzel”, “chokladboll” eller en “österbottenpinne”. “African american ball” låter ju inte så mumsigt det heller.:D”

Detta skrivs alltså 2009. Det ska inte behövas, men låt oss bemöta argumentationen.

Ordens innebörd förändras ju hela tiden. Benämningar som varit nedsättande får en positiv klang och tvärtom efterhand som orden används. Ordet “neger” har väl egentligen varit “rumsrent” jättelänge?

Nej. Ordet “neger” härstammar från engelskans “nigger” – inte spanskans negro alltså, som försvenskat blivit negroid – och betyder slav. Slaveri innebär att en människa behandlas som egenskap, och har verkligen inte varit rumsrent jättelänge. Jävla idiot.

Men det är väl nå´n (sic) byråkrat som har suttit och dammat igen i en källare och behövde lite uppmärksamhet som ändrade på den saken?

Nej, förmodligen inte. Jävla idiot.

Färgade i USA använder uttrycket själva när dom talar till varandra. Ex. “Yo, nigga”!

Här vill jag påpeka att även uttrycket färgad bör anses som rasistiskt eftersom det utgår ifrån att den vita människans hudfärg är utgångsläget, och det som avviker ifrån är onormalt. Vilket ju, naturligtvis, är ignorans i ett nötskal. Sen är det definitivt och självklart inte så att alla mörkhyade i USA använder sig av uttrycken “Yo” eller “nigga”. Men det förvånar mig inte att du tror det. Jävla idiot.

Och det gör dom näppeligen fört att vara elaka eller för att uttrycka rasism emot någon med samma hudfärg.
Många homosexuella använder ord som “bög” och “flata” i dagligt tal.

Vad har det med chokladbollar att göra? Jävla idiot.

Detta kommer förmodligen att förändra innebörden såpass att det kommer att bli den vedertagna benämningen i framtiden.
Det blir lixom
OK om den utsatta gruppen själv “tvättar” ordet.
T. ex. ståuppare som tillhör grupperna bögar eller negrer använder sig ofta av skämt om sig själva med stor framgång.
Jonas Gardell och Eddie Murphy är två goda exempel på detta fenomen.

Detta fenomen, som ni uttrycker det, handlar alltså om att två marginaliserade och utsatta samhällsgrupper (som förövrigt skall, om de nödvändigtvis måste särskiljas från mängden av dig, benämnas som homosexuella och svarta eller mörkhyade – inget annat) tar till sig glåpord som kastats mot dem och använder internt – inom gruppen. Det vill säga – är du välmående vit heterosexuell (och det är du ju) bör du hålla dig borta från att nyttja orden. Ur din mun är de fortfarande förnedrande. Jävla idiot.

Att ändra på alla ord som kan verka stötande för någon, tror jag, skulle utarma det svenska språket.
Iaf. begränsa det väldigt mycket.
“Negerboll” sitter kvar i minnescellerna och får mig att le samtidigt som en varm känsla sprider sig i kroppen.

Dels är det fascinerande att någon som är såpass orolig för utarmning av språket samtidigt vägrar acceptera det “nytillkomna” ordet chokladboll – som ju är betydligt mer logiskt. Jag har vid det här laget förstått att det rycker lite i kolonialistbaguetten på dig när du tänker på saken, på samma sätt som du inte längre reagerar när din gamla nazistfarmor pratar om judejävlarna som stökar ner i trapphuset.

Minns när jag som liten stod vid min farmors sida och rullade dom goda små bollarna.

Ja, se där, där har vi nazistfarmor som på beställning.

Och euforin när man fick hedersuppdraget att slicka skålen kan väl var och en relatera till?:)
Att ta bort det ordet skapar brutala konflikter i min hjärna.

Att du gillar chokladsmet har absolut ingenting alls att göra med rättfärdiganden av gamla förlegade rasistuttryck. Och att du har det brutalt rörigt i hjärnan kan knappast komma som en nyhet heller. Jävla idiot.

I Tyskland kan man beställa “Zigeunerschnitzel”.
Inte fasen är det några zigenare, eller romer, som blir sura för det?

Jo, det är det. Men det är sant, Tyskland har ju historiskt sett alltid gått i bräschen för en allmän acceptens av olikheter. Jävla idiot.

Har svårt för att tänka mig en finsk medborgare som har gått och retat sig på finska pinnar.
Vad skulle dom kallas om inte finska pinnar???
Österbottenspinnar?

Finska medborgare kommer från Finland. Finsk är en nationalitet. Mörkhyade kommer inte, vilket kanske kommer som en överraskning för dig, från Neger. Neger är en rasistisk förolämpning, inte en nationalitet. Jävla idiot.

Nä, för min del kommer negerbollar alltid att vara negerbollar.
Kommer aldrig att beställa en “Romaschnitzel”, “chokladboll” eller en “österbottenpinne”.
“African american ball” låter ju inte så mumsigt det heller.:D”

Förbannade. Jävla. Idiot.

Johan Dahl heter skaparen av gruppen, han verkar vara någonslags humaniöra-student (ironiskt nog) och jag är jävligt glad över att jag inte har några gemensamma vänner med jubelåsnan. Bara tanken på att det skulle finnas sådana infekterade tankeled i min umgängeskrets gör mig en smula obehaglig till mods, nämligen. Känner du honom, däremot, kan du väl hälsa från mig att jag tycker han verkar vara en jävla idiot.

79 thoughts on “My Balls and my Word

 1. Bra inlägg! Men vad trött man blir, trodde faktist att det bara var bönder med epatraktorer och eddie meduza-fans som ens orkade engagera sig att försvara “negerboll”-ordets existens. Shitt asså.

 2. Rätt enkel grejj: de som är beredda på att beställa en “negerboll” av ett svart butiksbiträde kan ju fortsätta kalla det vafan de vill.

 3. Think of the children! Would somebody pleeease think of the children! Jamen jag har alltid kallat det chokladbollar (trots att man rullar dom av människor från Neger) och inte har jag mått sämre av det.

 4. väl rutet! kul att de som är ansvariga för gruppen inte är bönder utan går på överklassgymnasiet sigtuna.

 5. Håller med i sak, märkligt dock hur du kan skriva ditt längsta inlägg någonsin (?) om en sån här grej. Tydligen, och självklart, provocerar ämnet dig oerhört men ignorans för historiska, klassmässiga och sociala orättvisor finns det ganska gott om exempel på. Funkar liksom inte att ha detta som något slags ensamt superseriöst inlägg på en sajt som annars alltid har “glimten i ögat” som det heter. Hoppas du förstår min poäng. I övrigt får jag be att tacka för en förstklassig blogg.

 6. Radanmärkning: det där jävla 2009 – snacket är jävligt ghey. Så det är 2009 år sedan den påstådda födseln av något romerskt fantasifoster? Vafan har det med någonting att göra?

 7. Det har med att det är rätt bekvämt att sätta saker i tidsmässiga perspektiv. Årtalet 2009 handlar alltså om att det har gått 50 år sedan 1959, snarare än att det var dryga tvåtusen år sedan man menar att det kristna kalendern satte igång.

 8. Det finns få saker som gör mig argare än när människor försöker vara roliga genom att slänga sig med medvetet provocerande uttryck. Och sedan försöker ursäkta sig med att jag är minsann inte rasist och får dom säga så borde jag också få säga så (magstarkt att kräva just den rättigheten efter lång tids förslavanda och förtryck). Det finns vettigare frågor att engagera sig i än kampen för ett förlegat och förolämpande uttrycks kvarlevande.

  Precis som du säger. Jävla idioter. Väl skrivet.

 9. Jonas: Ditt inlägg klassades som spam (kan berott på din emailadress, månne), så jag missade det tills nu. Jag må vara stilistiskt argare än vanligt i ovanstående inlägg, men ämnesvalet är varken nytt eller allvarligare än vanligt, tror jag?

 10. Bra argumenterat. Fast jag har förlorat aptiten på “bakverket” i fråga.Lite trött blir ja av kommentarerna om ett visst yrke men det beror vål på att jag befinner mig 30 mil från 08 området

 11. Jag tycker det mest puckade argumentet av alla argument hela tiden är när man ska legitimera sitt dåliga beteende genom att bevisa att någon annan minsan är lika dålig. Alltså som när n-word-bolls-muppen säger “I Tyskland kan man beställa “Zigeunerschnitzel”.Inte fasen är det några zigenare, eller romer, som blir sura för det?”. Okej, det är ju dumt att man kan göra det, men varför måste vi vara lika dåliga, kan inte vi försöka vara bättre och inte ha rasbiologiska benämningar på vår mat?

 12. tur att bönder finns kvar som nedsättande epitet i alla fall. Så behändigt dessutom, kan användas i alla sammanhang.

 13. Grymt bra inlägg, men det stör mig att flera i kommentarerna, som säger sig instämma, använder ordet “bönder” som nedsättande epitet. Är det plötsligt okej när det inte handlar om sexualitet eller hudfärg?

 14. TACK SIMON! Tycker att vi sätter punkt för negerbollsdiskussionen med ditt inlägg. Alla framtida frågor/debattörer hänvisas direkt till det här inlägget, eller till citatet: “…det minsann heter “Negerboll” eftersom chokladboll verkar vara ett svårbegripligt koncept. (Man gör ju bollarna av negrer och pärlsocker liksom).”

 15. Är det inte ett ganska äkligt kondisverk som vi skulle kuna rata rakt av till förmån för produkter som BAKAS i en UGN?

  Jag kommer definitvit inte att äta dina, eller dina barns hemmtilverkade chokladbollar. Fan vet var ni har haft fingrarna innan, liksom.

 16. “Ordet “neger” härstammar från engelskans “nigger” – inte spanskans negro alltså, som försvenskat blivit negroid – och betyder slav.”

  Ursäkta? Varifrån får du dina etymologiska kunskaper?
  Vill du på allvar hävda att ordet “nigger” uppfanns för slavarna, och efter det har det kommit att betyda “svart” på diverse olika språk? Hör du inte själv hur ologiskt det låter?
  Latinets “niger”(mask.) (fem. nigra neutrum “nigrum”) betyder svart. Om du köper vinet Gatto Negro på Systemet, tror du att det (eller den svarta katten på etiketten) har något som helst att göra med ordet neger (eller nigger) för svarta människor?

  Annars håller jag i stort med dig. Förutom att jag finner det lågstående att bemöta andra människors argument med “jävla idiot” istället för att diskutera, och att kalla en farmor man aldrig har träffat för “nazistfarmor”

 17. Vill förtydliga, för jag vet hur folk är.
  Engelskans “negro” är samma ord som vårt “neger”, dvs, vårt neger är en översättning av negro, som på många språk betyder svart. Att ordet “nigger” sen också finns betyder inte att neger har kommit från det.
  På pappas tid (50-talet?) spelades ett bollspel som kallades “nigger”. Under min uppväxt på 80-talet hörde jag aldrig ordet nigger, och folk skulle nog ha sagt att “nej, det är fult”. Däremot var det tydligen inte så fult att säga negerbollar. Ord fasat ut, folk lär sig, vi utvecklas och förbättras.
  Människor MÅSTE tänka själva. Det är inte bara viktigt att man FÅR tänka själv, det är viktigt med ett samhälle som kräver att folk tänker självständigt. Det går inte att barnvakta folk och tala om för dem att nu får ni inte säga så mer.

 18. Intressant/märklig reaktion på detta jämfört med reaktionen på pirate bay-grejen. Får vi se ett upprört inlägg om IPRED 2014?

 19. Libby: Det stämmer, jag förkortade ner ordets väg från latinets niger till svenskans neger ett par steg, men hur ofta har ordet “neger” använts i svenskan för att beskriva någonting svart? Varför jag menar att det betyder slav är för att det enbart används i det sammanhanget.

 20. “Färgad” är inte nedsättande enligt NAACP, bara förlegat.
  Och att använda det som argument för att visa att ett annat ord är nedsättande, dessutom mot en som tycker att man får säga vad man vill, är inte heller så lyckat.

  Tysklands historia känns inte så relevant heller eftersom Tyskar generellt sett är extra måna om att inte uppfattas som rasistiska. Det är till exempel förbjudet att förneka förintelsen i Tyskland.

  För övrigt säger jag chokladboll

 21. “Nej. Ordet “neger” härstammar från engelskans “nigger” – inte spanskans negro alltså,”

  Det där är ju helt enkelt inte sant. Du kan ju inte bara skriva saker och tro att det är så.

  Bägge orden har naturligtvis sina ursprung i de latinska orden för mörk/svart. Ordet neger används (användes) är vad svarta människor kallades, inga speciella värderingar var kopplat till det. Ordet “nigger” användes ju däremot som du nästan skriver praktiskt taget uteslutande för slavar, eller för att vilja förnedra en svart person.

  Jag tycker att det ska heta negerboll. Men, och det här är viktigt. Eftersom folk nu uppfattar ordet neger som något nedsättande så säger jag inte det. Av respekt för de som tycker så. Och framförallt av respekt för de som kommit hit från andra länder och nu fått intrycket att det är likvärdigt med “nigger”.

 22. Libby, bollspelet “nigger” minns jag från min skolgång som var under 90-talet. Vet inte vad som hände, det försvann i samma veva som rökrutorna. Lite intressant är det allt, hur kom det spelet att heta så.

 23. Fredrik: Det är ju det här som är oroväckande, att så många människor lever i villfarelsen att ordet skulle vara värdeneutralt. Det är det inte, och har aldrig varit.

 24. jag använde ordet dagligen då jag var yngre, “negerboll” dvs. och skulle helst äta en om dagen, men har sedan jag blev vuxen valt att använda ordet chokladboll. alla mina minne till trots så ryser jag nu till när någon säger negerboll. bevisligen GÅR det att programmera om hjärnan. Det är ju bakverket vi älskar, inte namnet liksom.
  Och ja, tack för ett bra inlägg, härligt att ngn säger ifrån.

 25. Problemet är bara att det är ängsliga vita människor, t.ex. Diskrimineringsombudsmannen, som i sina underliga funderingar har lyckats komma fram till att negerboll nog kan vara kränkande. (Kvinnan som anmälde var väl förresten vit hon också.) Att tro att “negerboll” som benämning på ett bakverk skulle vara kränkande bara för att “neger” kan vara det är som att tro att samer skulle ogilla ordet “Lappland”. Är beredd att satsa rätt mycket pengar på att samtliga upprörda kommentarer här är av vita personer. Tvärtom har flera svarta personer uttryckligen sagt att de inte bryr sig om vad ett bakverk kallas, bara det att de själva inte vill bli kallade “neger”. Kolla in den andra kommentaren till http://newsmill.se/artikel/2009/03/06/glom-inte-lappland så får du se hur löjligt en same kan tycka att jakten på ordet “lapp” är. Vlken hudfärg har jag? Är jag också en idiot?

 26. http://en.wikipedia.org/wiki/Nigger
  Vi borde väl kunna lita på wikipedia i det här fallet?
  Nej, det där du säger om neger/nigger har du fått om bakfoten. Givetvis (som wiki säger) är det egentligen samma ord (svart på spanska/latin).
  I USA fick orden (framför allt nigger-varianten) som från början var neutrala en nedsättnade klang eftersom folk använde det nedsättande. Också i sverige tog man efter USA och pratade nedsättnande om negrer (vi hade ju inte så många men man sa kanske “djävla neger” på skolgården). Det var faktiskt också så att ordet “förbjöds” på politisk väg. I USA skedde ju detta på 60-talet och sverige ville inte vara sämre och gjorde samma sak med “neger”. Direktiv gick ut till skolor och journalister. I sverige fanns ju inte alls rasism på samma sätt som i USA så det svenska “förbudet” kändes ju lite överdrivet och ett sätt att “få vara med bland de stora pojkarna” i världen. Så långt har negerboll-gruppen rätt och du tyvärr fel.
  Sedan finns det ju naturligtvis ingen anledning att nu 40 år efter “förbudet” propagera för att “tillåta” ordet. Däremot kan det vara viktigt att inse att det är dumt att “förbjuda” ord. Det är nämligen inte i själva ordet rasismen och värderingarna ligger utan naturligtvis är det HUR man använder ordet som räknas.
  Så visst är det en skam att vi inte kan säga negerbollar. Men det vore lika dumt att propagera för att börja säga det igen.

  -En negerboll tack.
  -Du får ursäkta, men man säger inte så längre. Det heter CHOKLAD nuförtiden.
  -Jaha, förlåt. Kan jag få en Chokladneger då.

 27. Nog har ordet varit värdeneutralt en gång i tiden. Det räcker med att läsa gamla svenska texter. Där används “neger” precis lika neutralt som idag “svart”, “färgad” eller vad man nu tillåts säga (det är ju en massa olika uppfattningar om vad som är “tillåtet” och “förbjudet”.
  Hur kan man på allvar påstå att Astrid Lindgren menade något negativt när hon kallade Pippis pappa Efraim Långstrump “negerkungen”???
  Hur förklarar man det om inte ordet var värdeneutralt?

 28. m: Men snälla. Tror du på riktigt att det inte ligger en värdering, om än naiv och i många fall omedveten, i ordet negerkung? Astrid Lindgren, hur bra barnböcker hon än må ha skrivit, var en produkt av sin tids sociala uppfattningar. I USA råkar det sig så att ordet “nigger” uppkom samtidigt som man importerade en mängd afrikanska, mörkhyade slavar – från Europa, bland annat från Sverige – innan dess var den mörkhyade befolkningen ganska så begränsad. Om man inte räknar med den mer eller mindre utrotade indianska (även detta ett väldigt omstridd och i svenskan saknat bättre alternativ till ord) befolkningen.

  Naturligtvis var jag medveten om att min förenkling av ordets etymologiska ursprung skulle väcka en del utrop – som dock naturligtvis skulle vara fel.

  Vi har väldigt få låneord från det spanska språket, och ordet neger är inte ett av dessa.

  Det är inget värdeneutralt ord – till exempel av den enkla anledningen att det inte finns nämligen någon motsvarighet för vitskallar eller gulskallar.

  Josefin: Hur ska jag veta vilken hudfärg du har? Vad har det att göra med diskussionen? Statistisk sätt, eftersom du läser min blogg, är du en vit man mellan 17 och 32, men det verkar inte riktigt stämma in på ditt alias.

  Jag har hur som helst träffat flertalet människor, vita som gula som svarta, som tagit illa upp av uttrycket negerboll – inte av ordet i sig, utan av de som använder ordets inneboende ignorans.

 29. m: Tror du förresten på riktigt att Sverige var mindre rasistiskt än USA på 60-talet? Det är beundrande naivt.

  Förövrigt hoppas jag att du är en annan m än den m som dyker upp här emellanåt.

 30. Så bara för att vi har ett landskap som heter Lappland är det okej att använda andra sammansättningar av ett grovt rasistiskt ord och sedan någonting annat. Kan vi inte diskutera problematiken i att vårt största landskap heter just Lappland (vilket är helt jävla sjukt) och vad vi kan göra åt det istället? Det är ju bra mycket konstruktivare.

 31. Jag orkade inte läsa riktigt riktigt alla kommentarer, så jag ber om ursäkt om någon redan påpekat detta. Men hela argumentationsprocessen är egentligen rätt onödig. Bläddra bara igenom facebooksgruppens medlemmar och notera etnicitet. Sammansättningen säger … allt.

 32. Utmärkt kritik. Jag fattar inte alla de som tror att negerboll är ett värdeneutralt ord. Uppenbarligen är det inte det eftersom det väcker sådana kontroverser.

 33. Det finns ett skäl,intressant om än inte så gott, att använda ordet negerboll; jag har hört barn använda ordet utan att överhuvudtaget förstå att prefixet syftar på männsikor med annan hudfärg. Negerboll är ett namn på ett bakverk som “Drömmar” eller vad som. Man skulle alltså på detta sätt kunnna tänkas devalvera den historiska betydelsen. Har även hört ordet “negerbollsfärgad”. Samtidigt ter sig chokladboll som både mer praktiskt och mindre provinsiellt, så vad är det som är så jävla viktigt ?

 34. Visst, drar man det i absurdum så finns det ju inget alls här i världen som är “värdeneutralt”. Det är något relativt och det vi diskuterar är naturligtvis om ordet är “värdeneutralt” baserat på en rasistisk värdering.
  Vad jag undrade var därför om man verkligen kan tolka Astrid Lindgren som rasistisk? Jag förstår att man kan göra det idag om man verkligen vill – men kan man tolka det som att Astrid var rasist även i det ögonblick hon skrev texten?
  Jag antar att du inte menar att Astrid var rasist, men jag vet ärligt talat inte vad du menar med att hon var “en produkt av sin tids sociala uppfattningar” och på vilket sätt du menar att jag missförstått den värdering Astrid la i ordet??? Det vore intressant om du kunde utveckla det. Sedan är det ju själva ORDET vi diskuterar här och då blir det ännu konstigare. Skulle det varit bättre om Astrid hade kallat Pippis pappa Efraim Långstrump för “afrokungen”???
  Sedan säger du än en gång att “ordet “nigger” uppkom samtidigt som man importerade en mängd afrikanska, mörkhyade slavar”. Det framgår inte riktigt vad du vill ha sagt med det och jag frågar mig om du menar att ordet inte skulle komma från spanskans svart och egentligen vara samma ord som negro vilket jag trodde var klarlagt? Annars låter det ju som du säger samma sak som jag – att ordet kom att bli nedvärdernade eftersom man kom att sätta likhetstecken mellan svarta=slavar=lägre stående. Jag förstår ännu mindre när du säger “väcka en del utrop – som dock naturligtvis skulle vara fel”. Vidhåller du det du skrev från början och menar att vi som påpekat att det inte stämmer skulle ha fel??? Och hur menar du att “neger” inte är ett låneord från spanskan? Kanske du menar att vi fått det från tyskan och/eller holländskan där det också heter “neger”? Eller menar du att vi skulle fått odet från USA? På flera italienska dialekter heter det också “neger”. Kanske uppfyller ordet inte det som gör att det kan definieras låneord? Men att det kommer från de latinska ländernas (spanien, portugal, italien) ord för svart måste väl vara bortom allt tvivel?
  Till slut klämmer du i med att “neger” inte är ett värdeneutralt ord därför “att det inte finns nämligen någon motsvarighet för vitskallar eller gulskallar.” Men då hoppar du ju tillbaka till nutid igen och förvirrar diskussionen. Vad jag menar är att ordet IDAG naturligtvis INTE är värdeneutralt men att det var det innan 60-talet. Det kanske du kommer på sedan eftersom du kommer med ett tillägg där du kallar min känsla att Sverige var mindre rasistiskt än USA på 60-talet för “beundrande naivt”. Det är ju redan lite komiskt att vi som båda är födda långt efter den här tiden diskuterar rasismen på 60-talet. Men att du är så säker på (och kallar mig “beundrande naiv” när jag påstår motsatsen) att sverige skulle varit lika rasistiskt som USA känns minst sagt förvånande. Att jämnställa sverige med USA där KKK härjade och där svarta hade egna skolor och egna toaletter känns inte så smart.
  Wikipedia har ju förövrigt en bra sammanställning över tidpunkten när “N-ordet” blev “omodernt”.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Negro
  Man nämner till och med negerboll för att återknyta till topic.

  “In Swedish neger used to be considered a neutral term for black people, but the term has gradually fell out of favour through the 1960s, 1970s and 1980s. Today the neutral term to define a black person is svart (literally “black”). There is a Swedish pastry traditionally called negerboll (literally “negro ball”). Due to its possible offensive character, the name has fallen out of favor in for example new cooking books. Though it’s still used colloquially.”

 35. henrik:
  Kanske inte “så jävla viktigt”….
  …men var jag tycker är viktigt – eller i alla fall väldigt intressant är hur vi blir påverkade av världspolitiken och historiska händelser så till den grad att vi byter ut ett ord i vårt språk genom kampanjer och ren censur från de makthavande.
  Dessutom är jag övertygad om att en sådan operation gör otroligt mer skada än nytta. Hade vi fortsatt kalla “svarta” för “negrer” utan att skämmas så skulle varken ordet eller folkgruppen (ras får man ju inte säga) vara så “värdeladdat”. Den “historiska betydelsen” skulle då för oss svenskar ligga på normal nivå och inte som nu “överhettad” och i behov av “devalvering”. En “överhettning” som jag är övertygad om skapar riktig rasim.

 36. men om Neger forbjods i Sverige o Nigger i USA sa borde vall anda ordet Nigger vara okey att saga i Sverige da man kan argumentera for att det ar 2 olika ord.

  varfor har negrer fatt san stor uppmarksamhet i varld som borde fokusera pa sa mycket annat som ar viktigare, visar bara att folk vill engagera sig i nagot viktigt men inte riktigt orkar engagera sig i sant som verkligen ar viktigt.

  fan bryr sig om folk sager negerboll, later man folk saga neger vardagligt sa dor dess betydelse med den och ordet kommer langre inte anses som nedsattande.

  men att saga negerboll for mig ar dumt da chocklad bollen inte innehaller negrer utan chocklad, och varfor ar runda saker kallade for boll och inte for runda saker overhuvudtaget?

 37. mycket bra inlägg! fick faktiskt en beställning på just en “negerboll” häromdagen på jobbet. kunden fick aldrig sin beställning.

 38. detta kan jamforas med hak-korset, dess ursprungliga harkomst, den forekommer i Indisk och Egyptisk forntid, och har blivit tagen o gjord till nagot helt annat av Nazisterna. Dem anvander en symbol fran kulturer dem foraktar. nu kan ingen ga runt med hak-korset pga detta fakumet, for symbolen har blivit taget o gjort till nagot den egentligen inte ska forbindas med, men dess symbolik har samma innebord inom Nazisternas del, evighet och solen som den symboliserar, eller vad sager ni??

 39. Nej det är ju defenitivt inte ett dugg rasistiskt/kolonialistiskt att Pippis Pappa, en vit man, är kung över en massa negrer…

 40. Först trodde jag inte att du berörde ett speciellt känsligt ämne men hur fel kan jag ha.

  M. Du är en jävla idiot!

Leave a Reply

Your email address will not be published.