Who you tryna’ get crazy with ese?

Aldrig har behovet av just den här hemsidan, som du läser just nu, varit så tydligt. Anna Odell, konstfacksstudenten på allas läppar, har ju spelat tokig och på det sättet nästlat sig till sig en tvångsinskrivning på St:Görans psykakut. Överläkare skriver upprörda inlägg på Newsmill, debattmotorn för semiintellektuella medelklassmänniskor med någorlunda mediaintresse. Robinson-Pål skriver uppmuntrande ord på samma plats. Aftonbladet rapporterar om skandalen, DN skriver stränga ledarkrönikor, blöggers sliter fingrarna trötta om upptåget.

Ilskna röster hörs om hur det utnyttjats skattemedel för omhändertagandet av Anna. Man ser med förfasan på Konstfacks von oben-attityd. Kan hon inte rita en tavla istället?

Överallt i landet sitter nu tyckare och sägare och ställer sig unisont samma självklara fråga:

Är det konst? Eller är det porr?

Som tur är finns konstellerporr.com här för er. Hav förtröstan, molnen kommer skingras: Det är Konst, mina vänner. Projektet innefattar nämligen precis allt som ett konstprojekt bör:

 1. Det uttnyttjar statliga resurser. Nu råkar de statliga resurserna vara en gratis skolplats och allmäntjänstens olika utryckningsmetoder samt landstingsbetalad sovplats snarare än konstnärslön, men jag tycker det kan kvitta.
 2. Det upprör människor som inte förstår det, men gärna vill ha väldigt mycket åsikter om det.
 3. Debatten om konstnärlig elitism tar fart på nytt.
 4. Folkpartiets Birgitta Rydberg får spel och går på sant folkpartistiskt manér ut i så många medier som möjligt och förklarar att det inte är konst och således, enligt solklara liberala ideal, bör förbjudas och bestraffas å det grövsta.

Dessutom är det fascinerande att se så många sluta upp bakom den svenska psykvården. För den är tydligen fläckfri igen (No Mijailovic?).

8 thoughts on “Who you tryna’ get crazy with ese?

 1. synd att debatten då handlad om just om vad man ska kalla det i stället stället för en debatt om psykvården. menar hade hon haft lite konstnärlig integritet hade hon försökt lega inne minst en vecka och få en fejkad diagnos. menar det här sär ju inget om konstafk (som jag tycker är ett skämt) eller psykvården (som jag tycker gör ett okej jobb med tanke på den omöjliga uppgiften).

  menar nu är ju själva skiten i total limbo och vad fan har skatte pengar att göra med saken. en kommun ledning läger mer på bullar under ett möte.

  dock kan jag tycka det är lika tråkig som det så kallade “konst” filmen idioterna där det ska spel odefinjerbara random case av förståndshandikapade. menar ska det inte leda någon vart om nu konsten ska ha en mening eller är mening i sig meninglös debatt?

  jag tycker det var konst men jag tycker också det var värdelös konst som missade målet med mil.

  konstnären är så ledes inte anna odell utan mer en performens framträdande av svenskkultur debatt eliten och liberala tråkmånsar

 2. som alltid lyckas du säga något läsvärt i ämnen som detta (och Kanyes 808s) där man tror allt redan sagts för många gånger. tummen upp.

 3. Få har väl betvivlat att det rör sig om konst, ehuru meningsskiljaktigheter uppstått kring huruvida det är god sådan. Snarare har väl debatten kretsat kring vilka friheter konstnärer anser sig själva berättigade att ta men är redo att förneka andra. Vidare är det väl ingen kontroversiell ställning att anta att även detta efterspel ska vara en del av verket. Nå som sagt, “konst eller porr?” är inte frågan, utan snarare… “porrig konst?” eller “konstnärlig porr?”

 4. Hej! Som medarbetare till Birgitta Rydberg (FP) vill jag bara påpeka att hon aldrig gjort en bedömning av vad som är konst eller inte, dålig eller bra. Däremot tycker hon att personalen och patienterna på psykiatriska länsakuten är värda en ursäkt från Konstfack, som uppenbarligen känt till och sanktionerat konstprojektet. Och att de också bör stå för vårdkostnaden som uppstod i onödan för en vårdplats som kunde använts av någon som behövde den bättre.

  mvh Rasmus Jonlund

 5. Rasmus, det har du kanske rätt i, det var er partikamrat och Birgittas namne med efternamnet Rydell som gjorde det sist det begav sig. Men ni har onekligen ett intressant synsätt på konst ni inte förstår, ni folkpartister.

 6. Kniven mannen! Stick dem i sidan (sa han “slidan”?!). Hur som: jag har länge undrat vad fan som hände och känner en viss lättnad över att ha fått det här förklarat för mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *