No country for old men

Nytt år! Hurra!

OBS: Det nedan är ett känsligt ämne, varför youtube inte visar nedan nämnda musikvideos för oss stackars europeer längre. Detta inlägg är alltså väldigt 2009 och innehåller bland annat spotifylänkar.

Såhär några dagar in i januari 2009 verkar det ju börja bli dags att förutspå vad som kommer ligga på allas läppar resten av året. Naturligtvis är det en grej som såna som du och jag, vi som hänger med liksom, har vetat sedan länge. Men utifall att någon skulle porr-googla sig hit och få för sig att släppa handen från vad den nu håller i och faktiskt läsa lite text, så känns det nog ändå som att jag i allmänhetens tjänst bör upplysa även den ännu oinvigde.

Naturligtvis handlar det om musik, och musiken är aldrig något så enkelt som en rytm, en melodi och kanske en sångstämma. Nej, musiken är som alltid en livsstil och den som vinner är den som lyckas ta livsstilen längst, snyggast och mest helhjärtat. Som vanligt handlar det alltså om att ge sig mest hän, i alla fall ett år i taget. Nu är det dags att spänna på sig bootsen, sätta grässtrået i mungipan och bredda uttalet så alla vokaler blir dubbelt så långa. Beyonce har redan fattat, och gjort en coverLee Greenwoods “God Bless The U.S.A.”.

With the hats to match

Musiken 2009 kommer alltså att vara americana-country. Jag är förvisso fortfarande pinsamt oinsatt i genren, så jag vet inte om “americana” är rätt affix. Men det är ett fint ord! För säkerhets skull tycker jag vi låter gälla att även alldeles vanlig country kommer vara helt rätt, det med. Enkelt uttryckt: Är det bonnläpp, är det rätt läpp.

Det finns mycket att fascineras över i genren, hur som helst. Till exempel Toby Keith; han släpper låtar som “Who’s Your Daddy” och “I Love This Bar” och lever det liv som alla blingbling-rappare önskar att de levde. Dessutom har han skrivit låten “Courtesy of the Red, White and Blue” och som handlar om att folk minsann inte ska bråka med amerikaner, vilket han inte bara har rätt i såklart (för de kommer “Put a foot up your ass – It’s the american way”) utan också startade en välbehövd debatt om huruvida man bör vara idiotpatriot eller bara lite lagom. (No Dixie Chicks.) Toby Keith går hela businessmodellvägen ut och har förutom ett eget skivbolag (Show Dog Records), en egen restaurangkedja (Toby Keith’s I Love This Bar & Grill) också spelat in filmer, den senaste “Beer For My Horses” med både Ted Nugent och Willie Nelson i rollistan.

För att inte ge er för mycket, så låter jag Toby var den första smakbiten på den musik som kommer dominera ditt kommande levnadsår. Den 16de januari kör The Dust Bowl, Stockholms första countryklubb, igång – lagom till att den amerikanska presidentsskapstiteln byter ägare. Och även om det kommer bli tråkigare att gilla USA i fortsättningen, när det inte sitter en total vettvilling vid makten, kommer den amerikanska mellanvästern att hålla fanan minst lika högt i alla fall.

6 thoughts on “No country for old men

  1. Bubba Sparxx får med andra ord slutligen sin upprättning. Deliverance blir årets throw-back-hit och Tygas California Love blir årets singel. Lil’ Wayne säger att han älskar Hank Williams och skrotar rockalbumet. Mike Jones tar ut grillsen och visar sina tandlösa gums, true redneck style.

  2. Det vore ju drömmen. Plus att Snoop spelar in ett helt album baserat på “My Medicine”.

  3. Jag kör på din linje och tror på mycket retro 2009. Men skräms inte av min myndiga och seriösa ton – som vanligt är jag ute på hal is i mina halvanalyser.

  4. Jag välkomnar förresten mer country. Skulle behöva lite bättring vad gäller kunskaperna där, och det krävs väl att det blir hippt för att man ska orka ta tag i det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *