Ljumsk

Konst eller porr? är en blogg om mycket, men framförallt är det ju, vilket ni säkert vet vid det här laget, en blogg om fotboll.

Spread Them Legs
Är det fel av mig att tycka att de sitter lite lustigt bredbent?

Under det tidiga, glada, nittiotalet var Sverige smittat av hockeyfeber. Den mattades något kring ’94, då ett gäng lönnfeta krögare och misslyckade skjortdesigners tog sig till bronsplats i fotbolls-VM – men höll i sig ganska skapligt ändå under hela decenniet.

Men någonting hände, oklart vad. Somliga påstår att det var stockholmslagens försvinnande från elitserien som var grundstöten (samtidigt som det gick kalasbra för dem i allsvenskan), andra menar att det är lite tröttsamt att se en kvartsfinal 7 gånger innan en vinnare kan utses. Jag tror dock att det snarare handlar om en klassisk polett som trillat ner; Hockey är ju en förbannat tråkig sport.

Ingen tittar på hockey längre. VM pågår för fullt, och Sverige har ett lag på en sån nivå att vi verkligen skulle kunnat göra om förra årets bragd och ro iland både VM- och OS-guld (om det skulle finnas nåt OS att spela, alltså, och om vi inte förlorat stort mot Kanada i VM-semin). Men, i år har gruppspelsmatcherna i hockeyn har som bäst fått duga till uppvärmning inför Champions League kvartsfinalerna. Med all rätt, som sagt; Hockey är ju en förbannat tråkig sport.

Men hockeyn och fotbollen har mer gemensamt än blekfeta killar som dricker öl och skriker åt tv:n så att chipsblandat saliv yr över rum och sällskap. Nämligen en muskel, den så kallade ljumsken.

Ljumsken
Ljumsken

Eftersom ljumsken är en muskel som enbart återfinns hos fotbolls- och hockey-spelare är det få som har någon egentlig koll på vad den egentligen är för någonting.

Den första ljumsken uppskattas ha uppkommit som ett resultat av en fotbollsskada ådragen på en lerig smågata utanför ett engelskt barnhem i mitten av 1700-talet. Då var fotbollen fortfarande en simpel gatusport, och betydligt mer brutal än idag. Vanligt var det således med brutna ben och svullna näsor, så när den här Oliver Twistaren kom och gnällde om att det gjorde ont i mellangärdet fick han den vanliga behandlingen, en örfil och bums i säng.

Eftersom barnhemsungar per automatik har både lungsot och vattenlunga är en rådande teori att resultatet av en sedvanlig tackling mot den lilla krabaten på något sätt fick lungsoten att förflytta sig genom lungväggarna (se illustration) och sätta sig i klusterformat vid nedre ryggmärgen. Vilket faktiskt förbättrade lungkapacitet avsevärt, eftersom alla sjukdomssymptom försvann, men däremot resluterade i en (tillfällig) stramande smärta nedåt låret och mellangärdet. Människokroppen är ju en smart filur, och upptäckte naturligtvis fördelen med detta. Och den föräldralösa fotbollsaspiranten med åkomman ifråga var tydligen en riktig liten slampa, för ljumsken, eller fotbollsgenen också kallad, spred sig som en löpeld genom landet. Snart hade var och varannan fotbollspelande liten odåga känningar i den nya muskeln.

Och eftersom fotbollsspelare är lite som avelshästar så fortsatte ljumskmuskulaturen att spridas, inte särskilt förvånande fick den stort fäste i Sydamerika och Sydeuropa. Någon koppling mellan ljumskmuskulatur och utstående tänder har dock ännu inte bevisats.
Vetenskapliga underlag för hur den spreds vidare till hockeyspelarna är svårare att hitta, men med tanke på vilka de drabbade är (hockeyspelare) så är det ju inte svårt att tänka sig att det handlar om ett resultat av tre hockeygrabbar, en utekväll på Laroy och ett gemensamt hotellrum.

PS: 100:ade postningen!

5 thoughts on “Ljumsk

  1. jag älskar att du fick in en liten bögspark på slutet också, well written och säkert snart vetenskapligt bekräftat!

  2. absolut, i brist på blont sängsällskap och roppar är jag övertygad om att grabbarna inte är främmande för att skvätta ner varandra lite spontant sådär, omklädesrumkultur och allt.

  3. låter som en helt trovärdig teori. låt bara några fanatiska doktorander sätta tänderna i den så har du nog front page i vetenskapens värld snart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *