Someone please call 911…

Pang bom krash

Punkt SE, den där gratistidningen i dasspappersstorlek alla försöker undvika att bli påtryckta utanför en tunnelbaneentré nära dig, har äntligen slagit ett slag för att flytta journalistiken ytterligare ett steg närmare den absoluta nollpunkten.

Den 12 januari publicerades en krönika titulerad “Frihet åt hela världen”, undertecknad Johan Edström, 21 år från Gävle. Sjukskriven.

Johan tycker inte om USA, och verkar fortfarande vara upprörd över de tre minuters tystnad som hela västvärlden och stora delar av resten av jordklotet deltog kollektivt i för att respektera offren i World Trade Center-attacken för fem och ett halvt år sedan. Varför detta plötsliga utbrott nu, i mitten av januari 2007?

I slutet av september 2001 publicerades exakt samma krönika, dock under rubriken “Vem bryr sig om övriga världens offer?”. I nättidningen Sourze, som ju var som nånslags upphöjning av lunarstormdagboken till journalistik, skrev rapparen Ken precis samma rader som Johan ovan. Vilken sjuk slump!

Ken är inte en av de personer jag förväntar mig besitta en solid omvärldskännedom, eller ens en nyanserad bild av den, och även om jag tycker det är beklagligt att Ken har för sig att USA nyttjar sin position som stormakt och bestämmer lite hur de vill på eget bevåg – om Israel / Palestina, om Balkan, om världen – så kan jag förstå att han har det. Om sedan en sjukskriven bonnläpp med skrivkramp visar sig ha lika dålig världsuppfattning och dessutom såpass låg tröskel att han plagierar hela Kens text (om inte Ken (som nu för tiden tillhör Sveriges bästa rappare, Cutta Dom är ond!) tagit rappkreddkarriären på allvar och blivit ghostwriter) och skickar in den till Punkt SE för publicering, det är väl sorgligt men inte helt otroligt som scenario ändå…

Däremot att texten passerar via allsköns medarbetare på “tidningen”, sätts i tryck och ges ut! Det är bara beklagligt.

Shoutout till Jonathan!

Bonus: Jag slänger in ett citat från Märta Myrsteners blogg (som länkas i kommentarerna), som jag tyckte var fint: Jag känner mig bara så himla förbannad på Aftonbladet och hela det här jävla idiotsamhället idag.”

7 thoughts on “Someone please call 911…

 1. Vadå? Det är sjukt svårt att fylla femton sidor i en tidning.

  Första lösningen var ju att minska sidstorleken till en 20-lapp. Andra var säkert dubbelt radavstånd. Sedan att ändra fonten till ComicSans storlek 18 med inslag av WingDings (förstår ungefär 90% av vad som skrivsi tidningen).

  Klart som korvspad att grabben ska få sin artikel tryckt, det var nästa vettiga steg i tidningens evolution.

 2. Ja visst, klart ska grabben få en tidningsartikel.
  Det kan förvisso vara så att artikeln bara publicerades på nätet, tyckte jag läste något sådant någonstans. Men jag vet inte. Det är inte direkt så att jag läst Punkt SE.

 3. Nu har det uppmärksammats på bland annat DNs ledarsida idag (i en notis) och på en hel drös bloggar (såklart).
  Det har också framkommit att den visst publicerats i tryck, och att det faktiskt handlar om att Punkt SE-redaktionen väljer ut två bidrag av ett gäng inskickade för publicering. De har alltså aktivt valt ut just den här artikeln, vilket talar för dels att de inte har någon som helst ambition för källkritik, och dessutom att de medvetet vill sprida den typ av propaganda som uttrycks i artikeln. Fan fucking tastiskt.

 4. Jag tycker om Ken lika mycket som tycker om dig ärade Simon. Ta med dig ett ex av Punkt SE till mig, kan ju vara bra att ha.

 5. johann.blogg.se , det är snubbens blogg. Dock rensad efter att det kommit fram att det inte var han som skrev texten.

 6. Olle: intressant! Han verkar vara lagom illiterat, och dessutom hade han en sån där gnällblogg om hur mycket han saknar sin flickvän eller whatever. Är det någonsin någon över huvud taget som orkar läsa sådant?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *