Kill kill kill

Man skulle kunna göra det av tradition, man skulle kunna föreställa sig att det handlar om pliktskyldighet och man skulle också kunna göra kopplingen till någon slags fosterlandskärlek. En stolthet över demokratin, kanske. Hur som helst har fyra femtedelar av Sveriges befolkning på ett eller annat sätt röstat på ett parti eller någonting annat man tycker borde regera vårat land.

Men för en vecka sedan var det inte så många som hade röstat, varpå var och varannan medborgare plötsligt står upp som rådiga medborgare och demokratins förkämpar och förklarar för alla att:

“Du MÅSTE ju rösta! Nu när du har den här chansen och får leva i en demokrati, måste du utnyttja den!”

Jo tack, chansen att födas i en demokrati är ju liten (om man dessutom räknar den demokratiska Republiken Kina som demokrati måste man typ födas i Vitryssland eller Nordkorea för att hamna utanför det upplysta samhället). Dessutom får man rösta i de flesta diktaturer också, dock med aningen färre alternativ; vilket i och för sig kanske inte är så dåligt, eftersom man i Sverige har 7 dåliga alternativ att välja på (när man bara fokuserar på de större partierna) så att bara ha en valmöjlighet skulle säkert göra det mindre ångerfyllt att gå till urnan.

“Du får väl rösta på det minst dåliga partiet!”

Argumentet att välja det minst dåliga är ett urbota dumt alternativ. Vill du att jag borrar i huvudet på dig, eller vill du ha ett slag med hammaren?

“Men du kan ju inte inte rösta! Rösta blankt då!”

Var någonstans redovisas de blanka rösterna? Jo, på den tokkryptiska hemsidan www.val.se, bara som rena siffror över räknade röster. Vill du ha en procentuell siffra på det måste du ta fram miniräknaren och knappa själv. Och det där med att skicka tydliga signaler: När hörde du en röstivrare oja sig om att det var många blanka röster i valet sist? Jämfört med uppmärksamheten soffliggare får verkar blanka röster vara ett tämligen blekt vapen i demokratidebatten.

Tur att livet kommer bli så sjukt mycket annorlunda nu när de socialdemokratiska moderaterna sitter vid makten istället för de moderata socialdemokraterna.

3 thoughts on “Kill kill kill

  1. om man inte röstar så börjar det växa hår på handflatorna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *